FBP
webdesing-trends-2017.jpg

5 trends voor webdesign in 2017

De belangrijkste webdesigntrends op een rij

Gepubliceerd op

7 maart 2017 

Geschreven door

Nicholas Foynes

Categorie

Webdesign

Het wereldwijde web staat nooit stil. En gelukkig maar. 2017 brengt opnieuw een hele rij nieuwigheden op vlak van design en user experience. De een al ingrijpender dan de andere. Welke trends zijn het volgen waard en waarom?

1. Typografie is top

Maak je klaar voor een invasie van lettertypes en bijhorende witruimte. In 2017 is typografie helemaal in. De collectie lettertypes in Google Fonts groeit aan een sneltempo. Het is geen verrassing dat webdesigners steeds sneller de weg vinden naar de gratis typo’s en volop tijd maken voor experiment. Tegelijk stijgt de drang naar minimalisme. Dat toont zich in een webdesign waarbij typografie stijlvol gecombineerd wordt met afbeeldingen, video’s en witruimte.

 

 

2. Grote en grotere call-to-action

Een call-to-action kan in 2017 niet groot genoeg zijn. Hoe groter de button of oproep om verder te klikken, hoe beter. Dat ze zelfs een groot deel van de webpagina innemen, is geen probleem. Klikken is de boodschap en in de strijd om de surfer is geen wapen te klein. Call-to-actions zijn hot en God tegelijk. Het is maar hoe je het bekijkt.

 

 

3. Webdesign in magazinestijl

Magazine-lay-out doet al langer haar intrede online. In 2017 zet de trend zich duidelijk verder. Stijlvolle kaders met witruimte en creatieve invulling nemen de bovenhand. Dat gebeurt ook door in het webdesign afbeeldingen en lay-outs te omringen met een witte rand of een wit kader. Het legt niet enkel extra aandacht op het onderwerp, de witte rand zorgt ook voor een exclusief design-gevoel. Net alsof je naar een prachtig kunstboek kijkt. Het witte kader brengt structuur en rust. Zowel voor mobiel webdesign als desktop-design.

 

 

4. Door een gekleurde bril

Color is the new black. Roze is er een van. Apple effende met zijn roze iPhone de weg voor liefhebbers van het lieflijke roze. Anno 2017 kijken steeds meer webdesigners door een gekleurd brilletje. Een van de blikvangers is millenial pink, een zalmroze tint die op een zachte manier verleidt. Ook felle kleuren en details doen het goed in 2017. Zeker online. Eén opvallende tint die van je beeldscherm knalt: je trekt er sowieso de aandacht mee.

 

 

5. Cinemagraphs trekken de aandacht

Zag ik die foto daarnet bewegen? Jawel, want de opkomst van cinemagraphs is niet te stoppen. Bewegende foto’s en subtiele animaties veroveren het web. Parallax scrolling verdwijnt. Cinemagraphs kan je vergelijken met gif-animaties, maar dan met een realistisch effect. Dat cinemagraphs de aandacht trekken, is geen verrassing. Het menselijk brein is ingesteld op beweging. Het oog wordt er naartoe getrokken. Erg handig voor het restylen van je webdesign, want zo trek je de aandacht van je bezoeker. En het ziet er goed uit, tiens.