FBP
webdesign-cms-platform.jpg

Je site wordt een echte marketingtool door een gebruiksvriendelijke CMS

Waarom Black Lion een eigen web platform ontwikkelde

Gepubliceerd op

28 maart 2018 

Geschreven door

Jeroen Algoet

Categorie

Webdevelopment

Met Shuttle, ons eigen web platform, geven we onze klanten een tool in handen om je site — en bij uitbreiding je volledige online marketing — nieuwe hoogtes te laten bereiken. Vaak krijgen we de vraag waarom we de moeite gedaan hebben een eigen web platform te ontwikkelen en wat dat nu precies inhoudt. Shuttle is voor mensen die het platform nog niet in actie gezien hebben meestal een nobele onbekende. Daarom willen we in deze post het verhaal rond Shuttle kort eens schetsen.

Als we het over Shuttle hebben, spreken we niet enkel over een CMS, maar eerder over een web platform. Uiteraard heeft het ook de functie van een CMS, maar tegelijk is het ook een site builder en een site manager. Shuttle laat je dus niet alleen toe je site op een heel gebruiksvriendelijke manier te beheren, maar hem ook te bouwen, aan te passen en te laten groeien.

 

Een dergelijk platform ontwikkelen en onderhouden vraagt heel wat resources. Mensen, tijd en geld dus. Zo werkt bij Black Lion een team van vier ontwikkelaars fulltime aan de groei van Shuttle. Zij zijn verantwoordelijk voor updates, upgrades, nieuwe features en optimalisaties van Shuttle, waardoor de meer dan 600 sites die ondertussen op Shuttle draaien steeds klaar zijn voor de toekomst. Inderdaad, dankzij deze gecentraliseerde manier van werken, profiteert elke klant mee van elke update en upgrade die Shuttle krijgt. Zo kunnen we terecht zeggen dat Shuttle meegroeit met de business van onze klanten.

 

Waarom zou je als webdesign bureau kiezen voor een dergelijke strategie, terwijl er heel wat alternatieven beschikbaar zijn? Denk bijvoorbeeld maar aan de vele — gratis — open source systemen. Het antwoord is eenvoudig en vormt tegelijk een enorme uitdaging: een site moet de basis van je marketing vormen, waarbij je de vrijheid hebt om zelf te kunnen doen wat je moet/wilt doen, met een minimum aan kosten, in een minimum van tijd. We waren van mening dat er geen enkel systeem op de markt bestond die onze klanten die vrijheid bood en hen in staat stelde om hun online groei zelf in handen te nemen, was de keuze om zelf een web platform te bouwen, snel gemaakt.

 

We hebben hard en lang gewerkt aan Shuttle en we blijven dat doen. Ondertussen vormt Shuttle de ruggengraat van de dienstverlening van Black Lion en is het een allesomvattend, gecentraliseerd en geïntegreerd web platform. Met Shuttle zorgen we er voor dat het online succes van onze klanten geen toeval is. En hoe maakt Shuttle dat nu mogelijk? Een — in geen geval compleet — overzicht:

 

 

Gebruiksvriendelijke interface

Als je de ambitie hebt om een platform aan te bieden waarmee je je klanten de mogelijkheid biedt om elk aspect van hun site volledig zelf te beheren, dan zorg je er maar beter voor dat dit op een erg gebruiksvriendelijke manier kan. De interface van Shuttle is helder, herkenbaar en uiterst transparant. Je weet altijd exact wat je aan het doen bent. Het feit dat content (database) en structuur (pagina’s en layout) strikt van elkaar gescheiden zijn, is hiervoor één van de bepalende factoren. Daarnaast is het bouwen en/of aanpassen van nieuwe en bestaande pagina’s erg eenvoudig door de kant en klare widgets, elementen en handelingen die sowieso al in de vingers zitten: drag & drop, dupliceren, alt-drag (kopiëren), …

 

 

Database driven

Zoals hierboven vermeld, is het scheiden van data en layout één van de basisprincipes van Shuttle. Content is king en hier blinkt Shuttle in uit. Je bepaalt zelf de structuur van je database, nieuwe tabellen en velden zijn in een knip aangemaakt. Data toevoegen kan op verschillende manieren: voor beperkte content kan je rechtsreeks in de gebruiksvriendelijke interface van de database werken, die eigenlijk fungeert als CMS. Daarnaast kan data geïmporteerd worden uit verschillende bronnen, zoals Excel, maar dat kan net zo goed via een koppeling met een ERP- of CRM-systeem. Technische kennis? Handig, maar dat is absoluut niet vereist om je site met Shuttle te beheren!

 

 

Responsive grid

Alles wat je op pagina-niveau doet in Shuttle gebeurt op een responsive grid. Dit betekent dat het responsive gedrag automatisch is, zonder dat je hier eigenlijk rekening mee hoeft te houden. Het grote voordeel hiervan is dat de gebruiker niets extra moet doen om ervoor te zorgen dat de site er goed uit ziet op elk toestel. Uiteraard biedt Shuttle ook de optie om hier verder in te gaan en controle te nemen over het responsive gedrag van elk element van de site.

 

 

Onbeperkte cloud-hosting

Shuttle is helemaal geïntegreerd in de Amazon-cloud (AWS), waar ook toppers als Adobe en Netflix gebruik van maken. Dit betekent dat elke site die we in Shuttle bouwen, profiteert van de snelheid, stabiliteit en veiligheid die de Amazon Web Service levert én een onbeperkte opslag en traffic. Zowel hosting, database, site als het CMS zijn perfect op elkaar afgestemd. Een meer betrouwbare omgeving voor de sites van onze klanten konden we niet vinden.

 

 

Automatische en gratis updates & upgrades

Ons Shuttle-team zit natuurlijk niet stil nu er al zo veel sites mee gebouwd werden. Integendeel, ze werken continu aan verbeteringen en nieuwe features. Hierdoor kunnen we inspelen op snel veranderende webtechnologieën en -standaarden en ervoor zorgen dat de sites van onze klanten mee-evolueren. Updates en upgrades worden immers toegepast op élke site die op Shuttle draait. Onze klanten hoeven hier zelf niets voor te doen en dit is bovendien helemaal gratis. Net als een goede fles wijn wordt een Shuttle-site dus alleen maar beter.

 

 

Technisch geoptimaliseerd voor Google

Uiteraard!

 

 

Het grote voordeel is dat al deze bovengenoemde (en andere) features gewoon standaard deel uitmaken van de tools die Shuttle biedt. Je hoeft geen extra plugins of wat dan ook te zoeken, testen, toevoegen, onderhouden, updaten om van je site een compleet geheel te maken, zodat die de motor vormt van je marketing.