FBP
webdesign-UX-UI-design.jpg

Het belang van UX en UI: wie doet wat?

De ideale balans tussen schoonheid en gemak

Gepubliceerd op

30 augustus 2017 

Geschreven door

Edith Van Gompel

Categorie

Webdesign

UX-designers (User Experience) en UI-designers (User Interface) zijn als yin en yang. Waar de ene zorgt voor een maximaal gebruiksgemak van je website of app, zorgt de andere voor een uitnodigende omgeving waar je nooit verdwaalt. Of zoals Jared Spool het zegt: “Good design, when it’s done well, becomes invisible. It’s only when it’s done poorly that we notice it.”

HEt verschil tussen UX en UI

  • Een UX-designer of User Experience Designer creëert een flow in je website of app. Hij zorgt voor een logische reis in je virtuele wereld. Hij ontwerpt het stappenplan waarbij je op elk moment moeiteloos de weg vindt.
  • Een UI-designer of User Interface Designer zet je webstructuur om in een visueel prikkelend geheel. Een ervaren UI-designer – zo lopen er hier bij Black Lion wel een paar rond – weet perfect welke grafische elementen of lay-out het beste werken voor je toepassing.

Wat is goed UX-design?

De rol van een goede UX-designer is duidelijk: hij of zij maakt het de gebruiker zo makkelijk mogelijk door obstakels weg te nemen en potentiële frustratie te vermijden. Om het met een boutade te zeggen: een huis mag nog zo mooi geschilderd zijn, als je voor elke kamer een trapje plaatst, breek je vast eens je voet. En dat is niet de bedoeling.

Goed UX-design staat of valt met gebruiksgemak. Hoe je dat test? Simpel: bij een goede website met uitstekend UX-design antwoordt je moeder (ja, je moeder) altijd “ja” als je ze 2 vragen stelt:

  • Is alles duidelijk op de website?
  • Vind je alles gemakkelijk terug op de website?

Is het antwoord 2 keer “nee”, dan moet je dringend eens langskomen. Onze UX-designers weten hoe het wél moet.

 

 

UX: zo moet het niét

Je wil inschrijven voor een nieuwsbrief en ze vragen je geboortejaar. De mogelijke opties in het uitklapbare scrollmenu? Alles tussen 1701 en 2199… Jakkes.

 

 

UX: zo moet het wél

Kom zo snel mogelijk tot de essentie. Een lang stappenplan verveelt snel. Maak het proces zo visueel mogelijk en leg het voor aan een testpubliek (of een expert, dan kan natuurlijk ook). Is iedereen in de war op hetzelfde moment? Je weet wat te doen.

 

 

De schoonheid van UI-design

UI is de manier waarop je site of app omgaat met de gebruiker. Natuurlijk is schoonheid daarbij van belang – je bezoekt toch ook liever de historische binnenstad van Dubrovnik dan de vuilnisbelt van Napels – maar evenzeer hoe je aantrekkelijke grafische elementen omzet in gebruiksvriendelijke richtingaanwijzers.

 

 

UI is intuïtief en efficiënt

Twee kernwoorden zijn essentieel in UI: het design moet intuïtief zijn en efficiënt het doel van de site of app nastreven. Ook als je voor het eerst de app of website gebruikt. Wil je online producten verkopen of bezoekers overtuigen van je innovatie? Elk doel vraagt een andere UI-aanpak.

 

 

De 4 elementen van UI

Samengevat bestaat goede UI steeds uit 4 onderdelen. Onze designers passen ze dagelijks toe. Elke website of app is:

  • Mooi om naar te kijken
  • Makkelijk te gebruiken
  • Eenvoudig te begrijpen
  • Effectief voor het uiteindelijke doel (conversie)

Uit ervaring weten we het maar al te goed: succesvolle User Interfaces vragen veel meer dan een kleur kiezen. Een goede UI-designer vat complexe structuren samen in overzichtelijke visuele aspecten en plaatst die op de juiste plaatsen.